Maak van elke collega een recruiter - MasterFind | skills. brains. careers.
17083
post-template-default,single,single-post,postid-17083,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,qode-quick-links-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.0,qode-theme-bridge,cookies-not-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Maak van elke collega een recruiter

Als tevreden medewerkers de beste ambassadeurs zijn voor je organisatie. Waarom zou je deze mensen dan niet inzetten als schakels in het wervingsproces? Maak gewoon van elke collega een recruiter!

Gedreven medewerkers komen vaak via enthousiaste werknemers de organisatie binnen. Zo gezien kan elke collega een verlengstuk vormen van het recruitmentapparaat. Een gebruiksaanwijzing bij dit apparaat wordt niet geleverd, daarom in dit blog een paar aanknopingspunten om het systeem een slinger te geven.

 

Netwerken

Sociale contacten opbouwen op basis van gedeelde zakelijke interesses gebeurt continu en overal; op borrels en congressen, maar ook op diverse online forums en op verjaardagen. Geef medewerkers die plezier hebben in netwerken gerust tijd en ruimte om contacten op te bouwen en te onderhouden met mogelijke interessante kandidaten. Zo ontstaat er op natuurlijke wijze een band tussen deze personen en je organisatie. Het is helemaal niet raar om nu en dan eens bij deze collega’s na te gaan wie er zoal interesse hebben getoond in de organisatie. De meeste mensen stellen het alleen maar op prijs als ze zelf kunnen aangeven wie zij als mogelijke collega’s voor de toekomst zien.

 

Peilen

Collega’s die op deze manier een verlengstuk vormen van het recruitmentapparaat, kunnen eventueel – op het moment dat er een vacature is – peilen of hun contacten geïnteresseerd zijn. Omdat de de eerste klik tussen deze mogelijke kandidaten en je organisatie al gemaakt is, is vervolgens een uitnodiging voor een oriënterend gesprek niet al te beladen. Er is al een bepaalde vertrouwdheid en dat biedt mogelijkheden. Belangrijk is wel dat de gemaakte klik oprecht is. Betrokkenheid ontstaat in relaties alleen maar als de interesse oprecht en wederzijds is. Het heeft geen zin om collega’s erop uit te sturen om te netwerken met een ‘recruitmentpet’ op.

Wat doe je zelf om aansluiting te vinden met de netwerken van collega’s?