Solliciteren met je stopwatch - MasterFind | skills. brains. careers.
17099
post-template-default,single,single-post,postid-17099,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,qode-quick-links-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.0,qode-theme-bridge,cookies-not-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Solliciteren met je stopwatch

Wat zijn de overeenkomsten tussen Mark Zuckerberg (Facebook), Michael Dell (Dell) en Ray Lane (Oracle)? Alle drie leiden ze zeer succesvolle bedrijven en alle drie zijn ze doorgaans maar 20% van de tijd aan het woord.

De juiste conclusie op basis van deze overeenkomsten is uiteraard niet dat succesvolle managers standaard van het zwijgzame type zijn. De juiste conclusie is dat managers die meer luisteren dan dat ze praten, waardevolle informatie verzamelen voor het nemen van de juiste beslissingen. Dit werkt ook als ze op zoek zijn naar de meest geschikte kandidaat voor een functie.

 

Wie praat luistert niet

De leidinggevende die tijdens een sollicitatiegesprek vooral over zichzelf of over zijn functie praat, is meer met zichzelf bezig dan met jou. Ook de leidinggevende die wel erg veel praat over het bedrijf heeft niet de juiste focus. Natuurlijk stel je vragen over het bedrijf en natuurlijk verwacht je hier een antwoord op, maar als je mogelijk toekomstige manager verzandt in eindeloze monologen of in een reeks succesverhalen, kun je je afvragen waar jij blijft in ‘het verhaal’. Deze manager gaat je straks waarschijnlijk niet verder helpen in je ontwikkeling.

 

Wie luistert is ‘in control’

Managers die je wél verder helpen, herken je tijdens een sollicitatiegesprek doordat ze scherpe vragen stellen en dieper ingaan op zaken. Doordat ze geïnteresseerd zijn en écht luisteren, vergaren ze waardevolle informatie. Hun missie is om uit te vinden of jij met je vaardigheden, competenties en ontwikkelingswensen aansluit bij de behoeften van het bedrijf. Omdat ze streven naar een duurzame match, laten ze vraag en aanbod maximaal op elkaar aansluiten. Daarmee zijn ze ‘in control’ tijdens het beslissingsproces.

 

Start de tijd…

De 20% vlieger gaat op in elke werk gerelateerde situatie met je manager. Probeer daarom de komende tijd eens om je leidinggevende te onderwerpen aan een serie stopwatchtesten. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen, tijdens functioneringsgesprekken en eigenlijk tijdens elk contactmoment.

Wat is je conclusie?